Kist

25 May

Een gezellige avond was woensdag 23 april. Naomi, mijn kamergenoot, en ik kletsten volop, toen we de gang naar onze kamer betraden. “Roomie!” hoorde ik naast me, terwijl ik een enthousiaste tik op mijn schouders voel. Op dat moment zag ik de kist voor onze kamerdeur.   Nieuwsgierig als ze is, rende Naomi naar de kist toe. “It is a pass down for you!” riep ze me toe. Haar enthousiasme stak me aan. “From who? What kind of pass down?”. “The Dutch pass down!”.

Een pass down is een geschenk van een tweedejaars. De deksel van deze kist verraadt dat Otto mij deze kist met typisch Nederlandse voorwerpen zendt. Zijn naam prijkt onder het lijstje met de namen van zijn voorgangers. Als eind-tweedejaars geeft hij zijn missie door. Elke Nederlander, die de pass down in bezit heeft, koestert het. In deze omgeving vol culturele diversiteit wordt de Nederlandse cultuur doorgegeven in de vorm van oranje vlaggetjes, klompen en zwarte pieten-mutsen. Tijdens speciale momenten, als Sinterklaas en Koningsdag, komt het tevoorschijn. Op dit moment vertrouwt Otto mij toe dat onze cultuur ook volgend jaar gevierd wordt. In Otto’s handschrift zie ik mijn naam al toegevoegd.

Andere pass downs vinden hun weg naar mijn of andere kamers in deze laatste weken van het schooljaar. Fini gaf me het wafelijzer en Bieke haar waanzinnig mooie Vrouw Antje-jurk. Fijn is het om telkens opnieuw een lief briefje erbij te vinden.     Naast pass downs worden nu ook leiderschappen doorgegeven. Eerder werd ik studentleider van het filmteam. Samen met drie andere huisgenoten ben ik tot Residental Advisor verkozen. Een RA volgt een training om activiteiten, als speldagen, barbecues en poetsklusjes, voor het slaaphuis te coördineren. Tevens bezit ik nu een voelspriet voor mogelijke problemen. Belangrijk hierbij is de speciale band die RA’s met Janet hebben. Als inwoners van het Chumolungma-huis op onze campus zijn we als een soort familie. Janet vervult, als Residental Tutor, de rol van onze moeder als we op campus zijn.    Vrijdagavond vroeg Janet beide RA-groepen uit eten. Ik verwonderde mezelf erover dat een dergelijk etentje naast veel gezelligheid ook een situatie creert waarin ervaringen worden uitgewisseld.

De overdracht van pass downs is belangrijk om het bijzondere leven op een UWC in stand te houden. Buiten het klaslokaal maken we elkaar nieuwsgierig naar de diversiteit van onze culturen. Het vieren van elkaars cultuur gaat om meer dan feestjes. Het maakt ons bekend en vertrouwd. Als Nederlanders, afkomstig uit een democratie, verspreiden we onze achtergrond en omgangsvormen. Het maakt me meer bewust van de rijkdom van mijn Nederlandse achtergrond.

Iedereen past in een eigen rol. Brooke kreeg de meditatie pass down, Sandile neemt een sterke rol in de leerlingenraad op zich, Ceci verzorgt het licht tijdens de shows, waar Max stagemanagement runt. Ondersteunende theorie verraadt dat iedereen een leider is. Ieder persoon heeft naast een eigen interesse, ook een eigen manier van leiden. Delegeren, steunen, begeleiden en leiden zijn vier levels van leiderschap.

Naast het behalen van mijn examens maakt dit me een tweedejaars. Als voorbereiding op de komst van de nieuwe lichting eerstejaars in augustus volgt er nu een wilderness expeditie. Twaalf dagen tors ik ruim 28 kilo op mijn rug door the Pecos Wilderness. Alles ter voorbereiding: De nieuwe Firsties zijn onderweg!

Advertisement
%d bloggers like this: