Europese cultuur

30 Oct

“Yes, we did it!” Mijn Oostenrijkse vriendin, Fini, trekt me aan haar hand naar de rand van het podium. Het zingen van het slotlied met alle andere Europeanen, vergroot mijn Yes-gevoel. Wanneer het publiek begint te klappen, kan ik alleen nog maar lachen. Van het diner tot de show, de Europese Culturele Dag was een groot succes!

Zaterdag 26 oktober was dé dag van de Noren en de Spanjaarden. Door verhalen te vertellen in woord en beeld en door discussies daarbij aan te gaan, brengen we onze cultuur over op elkaar en presenteren we deze aan andere UWC-USA leerlingen. Het drie-gangen diner, met als thema ‘het Europese opera’ gaf een kans de cultuur te proeven. Daarnaast gaven we een grote show.

Een grote uitdaging bleek het om “de Europese cultuur” in twee uur samen te vatten. Het was nodig om voorafgaand een ontdekkingstocht te ondernemen naar zowel de geschiedenis als het hedendaagse leven van ons continent. Zoveel mensen, zoveel culturen en zoveel ideeën ontstonden daar. Aangezien we Europa in zijn geheel wilden vertegenwoordigen, van Scandinavië tot Spanje en van Roemenië tot Schotland, was samenwerking noodzakelijk.

In de show was ik deel van een aantal optredens. Speciaal voelde het voor me om als “Prinses Europa” de Griekse mythologie tot leven te brengen. Technisch gerommel met rode lampen en een wit gordijn vormden een schimmenspel op het podium. Samen met de god Zeus verbeeldde Prinses Europa het verhaal over de herkomst van de naam van het continent. Het allerfijnste vond ik het om mijn thuis, Noord-Brabant, te kunnen verwoorden. Door middel van mijn gedicht probeerde ik de Brabantse gemoedelijkheid en gastvrijheid, uniek in de hele wereld, over te brengen. Een stoere Europese dansstijl toonde ik samen met een grote groep. Het ritme van jumpen kreeg ik te pakken door vele repetities. Tijdens de show zag het er waanzinnig gaaf uit door de combinatie van witte kleding en black light. En dat we ons Europees bruin brood missen, werd duidelijk in een humoristisch filmpje.

Het creëren van intercultureel begrip is het doel van de culturele dagen. Naar mijn mening is intercultureel begrip belangrijk, zowel voor je persoonlijke ontwikkeling als voor ontwikkeling op wereldniveau. Betrokkenheid met verschillende wereldburgers helpt je zowel in je eigen identiteit beter te ontdekken als in relaties opbouwen met mensen die van jou verschillen. Ik merk dat ik mondiger word over mijn eigen wereldbeeld, mijn waarden en mijn thuis. Ook ontwikkel ik met mijn wereldvrienden een gevoel van wederzijds vertrouwen, respect en begrip tegenover onze verschillen. Intercultureel begrip gaat verder dan slechts “iets weten over een cultuur”. Het gaat over daadwerkelijk respectvol kunnen omgaan met een cultuur. Op wereldniveau reduceert intercultureel begrip geweld, stereotyperen, fanatisme en haat.

Op dit moment realiseer ik me pas dat de term ‘intercultureel begrip’ inhoud heeft gekregen. Een vaag gevoel omzoomde voorheen deze woorden. Maar de samenwerking met mijn vrienden heeft ertoe geleid dat ik woorden kan geven aan dat gevoel. Mijn intercultureel begrip is dus daadwerkelijk gegroeid door deze culturele dag. Ik kijk nu al uit naar de Afrikaanse Culturele Dag.

Floor Fiers
Montezuma (NM, USA)

Griekse mythe over de herkomst van de naam “Europa”, Schimmenspel

Afbeelding

Advertisement
%d bloggers like this: